Välj rätt kudde

Valet av kudde spelar en avgörande roll för att få rätt avlastning för huvud och nacke. Då kan musklerna slappna av, vilket gör att du undviker spänningar som i många fall kan orsaka huvudvärk eller nackproblem. Kuddar är möjliga att dela in på flera olika sätt. Ett av de vanligaste sätten är att dela in dem efter höjd i låga kuddar, medelhöga kuddar och höga kuddar.

Låga kuddar

Är ett perfekt val för de som sover på mage. I den typen av sovställning vill du inte att huvudet ska komma upp för högt i förhållande till ryggraden. Vad som kännetecknar låga kuddar är att de innehåller mindre stoppning. Därmed är de lite lättare i jämförelse med de större, högre kuddarna. Exakt hur mjuk en låg kudde blir, beror på materialvalet. Det finns låga dunkuddar och låga syntetkuddar. Dun gör kudden fluffig och mjuk. Syntetkuddar brukar göra sitt bästa för att efterlikna dun, men använder istället olika sorters fiber, ofta polyester. En fördel med syntetkuddar är att de ofta är hållbara och lättskötta. Vissa typer av fiber kan också vara mer formbara än äkta dun.

Medelhöga kuddar

Lämpar sig bra för dem som vrider sig mycket när de sover eller föredrar att sova på rygg. De har något mer stoppning än låga kuddar. På samma sätt går det att välja mellan de som är tillverkade med dun och de som är tillverkade av syntetmaterial. Exklusivt gåsdun ger en extremt mjuk och lyxig känsla. Andra föredrar syntet, eftersom de kan bli lite fastare. Det gäller särskilt kuddar med så kallade bollfiber. Mikrofiber av polyester ger istället en känsla som liknar dun.

Höga kuddar

Brukar du sova på sidan finns klara fördelar med att välja höga kuddar som ser till att din nacke hålls relativt rak i förhållande till ryggraden. Jämfört med medelhöga kuddar innehåller de ännu mer stoppning och är fullt naturligt lite större och tyngre. Återigen står valet mellan dun och syntet. Vill du att en dunkudde ska bli lite fastare och högre, brukar det löna sig att välja en med större andel fjädrar När det gäller syntet gör bollfiber kudden mer formbar, stabil och fast.

Funktionskuddar och nackkuddar

Något som blivit allt hetare under senare år är så kallade funktionskuddar, även kända som nackkuddar. Anledningen är att många har problem med ont i nacke och axlar. I sådana fall ställs höga krav på att kudden klarar att avlasta dessa kroppsdelar på bästa sätt. När de ger rätt avlastning kan musklerna slappna av. Sannolikheten att drabbas av spänningshuvudvärk eller ömma nackmuskler minskar. Likt vanliga kuddar är det vanligt med dun och syntet. För dun måste man tänka på kombinationen av dun och fjäder för att fastheten ska bli den rätta. För syntet är det valet av fiber som bollfiber eller polyesterfiber.

Dessutom finns ytterligare ett material för denna typ av kuddar, nämligen skum eller ”foam”. Vissa funktionskuddar är fyllda med så kallat memoryskum som ofta görs av polyuretan. Tanken med materialet är att det ska mjukna av din kroppstemperatur och forma sig efter din nacke. De flesta funktionskuddar är anpassade för att kunna användas i både sidoläge eller ryggläge, men kolla upp vad som gäller för den aktuella kudden.