Välj rätt täcke

Det är inte bara sängen och bäddmadrassen som är avgörande när man vill sova gott om natten. De kuddar och täcken man använder har mycket stor betydelse, de också. Idag kan man skaffa många olika täcken och kuddar i olika material och det är inte alltid lätt att veta vilket man ska ta.

Duntäcke, fibertäcke eller silkestäcke

Det främsta som skiljer olika täcken åt, är fyllningen i dem. De två vanligaste fyllningarna är dun eller syntet och även i de två grupperna finns flera alternativ att välja mellan. Dun är ett rent naturmaterial och kommer från olika fåglars fjäderdräkt. Ofta talar man om gåsdun men även anddun är vanligt. Fördelen med dun är att det är mycket lätt och ändå håller värmen mycket bra. Dun har en fantastisk förmåga att hålla isoleringen och hålla kroppen varm. Dunet har en mikroskopisk kärna, varifrån det sprids tusentals små strålar. Mellan dessa skapas luftfickor och det är tack vare dessa som värmen hålls kvar. Har man ett duntäcke måste man däremot vara noggrann med att alltid skydda det mot smuts, eftersom ett duntäcke är svårare att tvätta.

När man väljer ett duntäcke, kan man se sig om efter fler varianter:

  • Gåsdun, det vanligaste.
  • Anddun, också en vanlig fyllning i täcken men har tyvärr ingen hög kvalitet eftersom änderna vanligtvis slaktas tidigt och inte hinner utveckla en bra fjäderdräkt.
  • Ejderdun, det mest exklusiva.
  • Myskanddun, fyllning av bra kvalitet. Likhet med ejderdun.

Fibertäcken är ett annat vanligt material och vanliga i Sverige. De är enkla att rengöra och är heller inte lika dyra som duntäcken. Man kallar också fibertäcket för syntettäcke och man rekommenderar allergiska att hellre skaffa täcken av syntet än av dun, då syntet är lättare att tvätta.

Förutom dessa två varianter av fyllning, börjar även silkestäcken att efterfrågas tack vare sin lätthet och sköna känsla. Fördelen med ett silkestäcke är att det naturligt håller värmen under hela året samtidigt som det också är det mest allergivänliga täcket. Dessutom absorberar det enkelt svett och vätska så att man alltid håller sig torr under det. Silkestäckets vikt mäts i gram per kvadratmeter, vilket betyder att en högre siffra innebär varmare täcke. En annan fördel med ett silkestäcke är att det är 100% ekologiskt om man också skulle vilja tänka i de banorna.

Välj rätt täcke

Vad man väljer för täcke, beror naturligtvis på den egna smaken samt hur varmt man vill ha det när man sover. Det finns svala, medelvarma och varma täcken av alla material och i andra länder som t.ex. Tyskland, kan man få tag i duntäcken som är extremt tjocka. Det bästa täcket är lagom varmt och kan användas både på vintern och sommaren men man kan givetvis också köpa ett sommartäcke och ett vintertäcke om man skulle vilja. Både duntäcken och syntettäcken kan vara svala och vanligtvis handlar det om hur mycket täcket väger. Ett tyngre täcke är oftast varmare medans ett tunnare är svalare.

Enkelt täcke eller dubbeltäcke

Om man sover med en partner kan man vilja ha ett gemensamt täcke och detta går också att få i både syntet, silke och dun. Vissa föredrar dock att ha sina egna täcken, även om man delar säng med någon, eftersom man rör sig olika och kräver mer eller mindre värme under sömnen.