Ställbara sängar

Om man har ryggbesvär eller helt enkelt vill kunna reglera sängen man vanligtvis sover i till olika positioner, ska man skaffa sig en ställbar säng. Med hjälp av en fjärrkontroll eller en knapp på sidan av sängen, kan man sänka eller höja huvudänden på sängen så att man kan ligga i en mer sittande ställning, alternativt höja fotänden för att få en bekvämare position för trötta ben. Sängen kan också hjälpa till att enklare komma ur sängen på morgonen genom att ändra ställningen.

Ställbara sängar är speciellt lämpliga för problem som kan uppstå i samband med ålder eller olyckor och genom att man helt kan ställa in och justera läget, får man den position man är ute efter. Ibland kan en ställbar säng enbart köpas på grund av att man vill ha mer komfort, för visst är det skönt att kunna ligga i sängen och jobba eller äta, tack vare att man kan höja och sänka ryggstödet? Man får en säng och en skön fåtölj i samma möbel när man köper en ställbar säng.

Så är sängen byggd

En ställbar säng har en motorstyrd huvudända och en fotända som också går att föra upp och ned. Underredet består av träram samtidigt som den har en kraftig stålram som håller upp hela konstruktionen. Motorn och mekaniken sitter fast under sängen och skadar inte det estetiska intrycket. Madrassen som ligger ovanpå sängen är antingen vändbar eller helt integrerad i sängen. Den är formbar och skön att ligga i och kan komma i olika fastheter, precis som andra sängar. Till stor del ser den ut som en kontinentalsäng i platt tillstånd men är tudelad då varje person ska ha möjligheten att justera sin del som den vill.

Enklare varianter av ställbara sängar kommer emellertid enbart med justerbar huvudända. De är i regel lite billigare än de mer avancerade ställbara sängarna. Den viktigaste delen på en ställbar säng är motorn som bör vara av god kvalitet. Den ska dels vara hållbar och dels ljudlös så att den inte riskerar att väcka en eventuell partner. Okin-motorn från Tyskland och Linak från Danmark är två motorer som har gott rykte i sängbranschen.

Sov tillsammans helt på egna villkor

När man har en partner som sover i en helt annorlunda position med ett helt annat behov vad gäller fasthet eller antalet kuddar o.s.v. kan man, genom att sängen är delad, reglera sin egen del samtidigt som ens partner kan justera sin del. Man behöver således inte oroa sig för hur man kan tillverka en madrass som tillgodoser bådas behov. Under en graviditet kan en ställbar säng vara en räddare i nöden. Då är det skönt att kunna ha stöd under ryggen eller vid benen när man vill kunna lägga upp dem på grund av dålig blodcirkulation eller smärta. Man kan justera både huvud-och fotända helt på sina villkor utan att behöva störa sin partner.

Värt att nämna är också att en ställbar säng kan motverka eller åtminstone lindra snarkningar så om man har problem själv med detta eller har en partner som stör ens nattsömn, kan en ställbar säng vara ett perfekt alternativ. Höjandet av huvudändan hjälper till att lindra snarkningar och eventuella förkylningar som annars kan vara riktiga sömnstörare när näsan är täppt.