Ramsängar

En traditionell ramsäng består av en underdel med fjädring eller skum som har en bäddmadrass ovanpå. Till skillnad från kontinentalsängar har den endast två skikt och består således inte av det mellanskikt i form av en resårbotten som kontinentalsängarna har. Detta gör att en ramsäng vanligtvis är en aning lägre än den tidigare nämnda kontinentalsängen. Ramsängen är kort och gott en resårsäng på ben som man sätter fast under, och kan antingen läggas i en sängram eller stå helt fritt.

Fördelen med en ramsäng

Trots att alltfler numera väljer de efterfrågade kontinentalsängarna, har ramsängen många fördelar. Dels har man ett större val när man vill ändra om i sängen genom att välja bäddmadrass och dels är den enklare att flytta. En ramsäng är också betydligt billigare än en kontinentalsäng. Man kanske då kan tro att ramsängarna är av sämre kvalitet men så är inte fallet. Ramsängen har utvecklats markant sedan de traditionella sängarna och britsarna och idag får man mycket komfort för sina pengar. Dessa sängar har vanligtvis flera valmöjligheter i fasthet och bredd än vad kontinentalsängarna har.

Dessutom finns det inget som säger att en ramsäng måste ha en skarv i mitten om det gäller dubbelsängar. Man kan ställa två ramsängar bredvid varandra eller konstruera ihop dem och sedan lägga en bred bäddmadrass ovanpå. En ramsäng är också lite enklare att rengöra både i och under sängen än vad många andra sängvarianter är.

Det som är skönt med en ramsäng är att man enklare kan anpassa sängen och madrassen efter personernas behov, d.v.s. de som delar på sängen. Eftersom det inte finns någon mellandel som måste justeras här och där beroende på personernas vikt och längd, är det lättare att reglera sängens fasthet på båda sidorna. En bottendel kan exempelvis bestå av fjädring medan den andra innehåller skum och sedan är det bara bäddmadrassen som det ska beslutas om. Även här kan man välja och vraka och behöver inte anpassa sig lika väl till partnerns behov eftersom sängen vanligtvis är delad.

Lämplig för den som vill ha hård säng

Om man råkar ha köpt en bäddmadrass som är för mjuk men upptäcker att resårbotten faktiskt är hård, kan man med fördel ta bort sin vanliga bäddmadrass eller lägga på en tunn modell. På så sätt gör man en mjuk säng till en hård säng på direkten. Kontinentalsängar är oftast mjukare och mer följsamma även om fastheten även kan regleras här. En ramsäng är därför bra för den som gillar att sova på hårdare underlag.

Det finns en rad rekommendationer som rör fasthet på sängen. Faktorer som vilken position man sover i, hur lång man är samt hur mycket man väger, anses ha stor betydelse i valet av säng. Men i slutändan är det faktiskt man själv som bestämmer och ingenting är egentligen fel. Med en ramsäng kan man få till den där fasta känslan om man föredrar det. En ramsäng kan placeras direkt på golvet med upp till 25 cm långa sängben, vilket gör det enklare att dammsuga under den.