Kontinentalsängar

För de som har förirrat sig i sängbranschen och har svårt att förstå vad olika sängar är utrustade med samt vilka begrepp som innebär vad, ska det här förklaras vad en kontinentalsäng är och hur den fungerar.

Så är en kontinentalsäng uppbyggd

En kontinentalsäng består av tre lager på det stora hela. Först en underdel som består av vanliga ramsängar med fjädrar eller skum, sedan en mellandel i form av en resårbotten som breder ut sig över hela sängen. Eftersom den vanligtvis inte har någon skarv, slipper man att ramla ned eller att sängdelarna glider ifrån varandra. Sist men inte minst placerar man en vanlig resårmadrass ovanpå som, inte heller den, består av några irriterande skarvar. Namnet kontinentalsäng kommer av det faktum att madrassen breder ut sig som en kontinent över hela sängen utan att vara delad på mitten. Detta gör att madrassen undviker för tidigt slitage och håller därmed längre. Varje del är tillverkad för att ge en ultimat komfort och i regel känns kontinentalsängar mer stabila och skönare att ligga i.

Det finns enkla och dubbla kontinentalsängar. De enkla har en hel resårbotten på de två första nivåerna medan en dubbel kontinentalsäng oftast har en tvådelad undre botten som dock inte märks av alls. Det är också vanligt att en kontinentalsäng är lite högre än en vanlig rambädd, vilket är bekvämt om man är lite orörlig och behöver komma upp i en bra position när man kliver ur sängen.

Andra fördelar med en kontinentalsäng

Många föredrar kontinentalsängen eftersom den följer kroppen och ger ett mjukare intryck samt att den är enkel att komma i och ur. Genom de dubbla madrasslagren får madrassen en bättre följsamhet och ger ett minskat tryck på kroppen. Den stora madrassen som inte kommer med någon skarv i mitten på dubbelsängarna, gör att sängarna lämpar sig extra bra för barnfamiljer. Eftersom det är vanligt att föräldrar får påhälsning i sängen om natten eller på morgonkvisten av barnen, så är det bra att undvika en tudelad madrass som gärna ramlar ur sängen vid lek och hopp. Här riskerar inget att fastna i skarvar utan sängen är platt överallt. En annan fördel med kontinentalsängar är att de inte knarrar och detta kan ju vara mycket lämpligt i många situationer.

Dela upp sängen i olika fastheter

Man kanske kan undra huruvida en kontinentalsäng kan passa för ett par med olika viktskillnader. Hur kan en och samma säng fungera för en tung respektive en lätt person? Faktum är att man kan beställa olika fastheter på madrassen så att den ena partnern ligger bekvämt på sin sida och den andra på sin. Man kan naturligtvis också beställa madrasserna i olika bredd precis som hos vanliga sängar.

Det går också att beställa en kontinentalsäng med två separerade bäddmadrasser om sängen kanske kan vinklas med hjälp av en fjärrkontroll o.s.v. Då kan man verkligen individanpassa sängen utifrån varje persons vikt, längd och behov och få två olika typer av komfort i en och samma säng. Dock får man den lilla skarven på köpet och detta är förmodligen den enda nackdelen.