Välj rätt bäddmadrass

Om du letar efter den allra bästa sängkomforten får du inte glömma bort bäddmadrassen. I Skandinavien är standarden ganska hög, åtminstone jämfört med hur det ser ut i många andra platser i världen. Att använda en bäddmadrass är inga konstigheter och faktum är att de gör mycket stor skillnad för både ergonomi och komfort. Tanken är att bäddmadrasser ska bidra till stöd för ryggen och svanken. Kroppen ska kunna sjunka ner lite i underlaget, vilket ger en skön sovställning. Samtidigt fördelas trycket över en större yta så att ingen enskild punkt på kroppen upplever för hårt tryck. En annan utmaning för bäddmadrasser är att transportera bort fukt. Alla människor avger en del fukt när de sover och därför är andningsförmågan viktig att ha i åtanke.

Att tänka på inför köp av bäddmadrasser

Skillnaden är ganska stor mellan olika varumärken. Den optimala lösningen är att besöka en sängbutik och prova olika kombinationer av sängar och bäddmadrasser, men annars kan du till exempel utgå från tester på nätet. Vanligtvis betygsätts de efter saker som stöd för svank/rygg, andningsförmåga, tryckavlastning och formfasthet. Tänk på vilka faktorer som är viktigast för just dig. En person som har problem med ryggont kanske vill prioritera riktigt stabilt stöd, medan en person som har en tendens att svettas mycket under natten vill prioritera andningsförmågan. Vad som ger skillnaden mellan olika bäddmadrasser är främst materialvalet och tjockleken. Till exempel anses naturmaterial vara bra på att andas och transportera bort fukt.

Priset är också en faktor. Vad man kan tänka på är att dyrare bäddmadrasser ofta har längre livslängd och en bättre formfasthet som gör att de klarar sig bättre över tid. En billigare bäddmadrass måste ofta bytas ut tidigare, men samtidigt brukar man rekommendera att byta ut dem med ungefär 3-5 års mellanrum oavsett, bland annat av hygienskäl. Att välja en bäddmadrass med avtagbart tyg är bra för att underlätta tvätt och förhoppningsvis ge lite extra livslängd. Följ skötselanvisningarna och kom ihåg att vissa bäddmadrasser är tänkta att vändas regelbundet.

Kan en mjuk bäddmadrass rädda en hård säng?

Det överlägset bästa är att välja en säng som varken är för mjuk eller för hård. Skulle man redan ha en alltför hård säng kan en mjuk bäddmadrass förbättra situationen. Dessutom är det en ganska billig lösning i jämförelse med att köpa en helt ny säng. Däremot gäller inte det omvända. Har du en väldigt mjuk säng där du sjunker ner ungefär som om du låg i en hängmatta, hjälper det inte med en hård bäddmadrass. Sängen fungerar som bas för bäddmadrassen och måste ge ett tillräckligt stöd. I slutändan ska man vara försiktig med att försöka kompensera en bristfällig säng med bäddmadrass, utan istället byta ut sängen om den har för dålig komfort.

Måste man använda en bäddmadrass med samma märke som sängen?

När en bäddmadrass är anpassad för en viss säng är det förstås en fördel, men det är inget måste. Det viktiga är inte märket, utan vilka egenskaper bäddmadrassen har. Vid osäkerhet är ett gott råd att kontakta en expert i en sängbutik. De brukar kunna ge goda råd kring vad som passar just din specifika situation bäst.